Foto: Lars Salomonsson/Sveriges Eadio.
Halland

Flyttfåglar är här trots vinterkylan

"De tidigaste flyttfåglarna har kommit"
1:19 min

Nu har flyttfåglarna börjat anlända. Även om det än så länge mest är det ökande dagsljuset som säger att våren är på väg, inte temperaturen, så kommer fåglarna. Men samtidigt drar kylan ner över landet igen och tvingar fåglarna att dra en bit söderut igen.

– Det är de flesta arterna av de allra tidigaste flyttfåglarna de vi brukar kalla för väderflyttare som kommit. Det är sånglärkor, tofsvipor, strandskator, en del gäss, gravänder, några starar och lite ringduvor. Det är ganska många arter och det är ganska många fåglar. Det har varit ganska bra tryck de senaster tio dagarna och det har kommit in mycket fåglar, säger ornitologen Anders Wirdheim.

Men vad ska dom här att göra med tanke på vädret?

– Ja man kan verkligen ställa sig den frågan. För de här fåglarna så gäller det att komma igång väldigt tidigt med häckningen. Men de har också den strategin att om det blir bakslag med vädret flyttar de tillbaka.

Vart flyttar de?

– De drar iväg dit där det är lite drägligare och det blir i de flesta fall till den danska västkusten eller kanske tyska nordsjökusten. Så när den här köldknäppen tar slut och ersätts av ljumma sydvästvindar, då hänger de på låset, då är de tillbaka här omedelbart.

Och då kommer det kanske fler arter, eftersom vi kommit längre fram på våren?

- Oja. Det är säkert rätt mycket fåglar som nu bidar sin tid nere på kontinenten nu och väntar på att det här ogynnsamma väderläget vi har nu ska ta slut, säger Anders Wirdheim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".