1 av 2
Det är den här serveringen som Roger Larsson vill flytta med stöd av sin namninsamling. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
2 av 2
Roger Larsson lämnar namnlistorna till Camilla Färm på medborgarkontoret. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
KUNGSBACKA

Fyratusen namn mot bruna husen på torget

"Visste att jag inte var ensam"
1:43 min

Över 4 000 personer har skrivit på en namninsamling mot de båda bruna byggnaderna på Kungsbacka torg. På måndagen lämnades listorna in till kommunen.

– Jag förstod och visste att jag inte var ensam om min uppfattning, säger Roger Larsson från partiet Kungsbackaborna som har drivit frågan.

–  Men när jag nu kan konstatera att det finns 4 044 namnteckningar där man har synpunkter på husens utseende och vill att serveringskiosken ska flyttas, det kunde jag inte i min vildaste fantasi drömma om.

Debatten om det nya ombyggda torget i Kungsbacka har till stor del handlat om de båda bruna byggnader som rymmer toaletter och gatukök.

Roger Larssons namnlistor har legat utlagda på det café som fått utsikten skymd av gatuköket. Egentligen tycker Larsson att det nya torget har många andra brister också, men hans konkreta förslag riktar in sig på de båda bruna husen.

– Jag föreslår att husen ska byggas om så att de ger det arkitektoniska lyft som var avsikten i programinnehållet och att kiosken, som är felplacerad framför en annan restaurangs uteservering, flyttas till en annan plats.

Beslutet har ändå tillkommit i demokratisk ordning. Varför är det så viktigt att ändra när det redan är genomfört?

– Demokratisk ordning? Det är därför jag ställer frågan: har det blivit som vi hade tänkt? frågar sig Larsson.

-- Att det skulle bli på det här sättet hade inte jag tänkt. Har vi missat något eller något blivit mindre bra så får man ta skeden i vacker och hand och bygga om.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".