Viktoria Struxsjö, lärare, vill ha ett mer levande lärande i skolan. Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio
Varberg

"Samhället har gått förbi skolan"

1:35 min

Nu går lärare och skolpersonal från hela Sverige ihop för att gemensamt diskutera skolans framtid och utveckling. Bakgrunden till det hela är projektet "skolvåren" som nu resulterat i en två dagars-träff som anordnas i Varberg.

Skolvåren är ett nätverk bestående av verksamma inom skolan. En av initiativtagarna till träffen är Viktoria Struxsjö, lärare och skola- och näringslivsutvecklare i Varberg och så här säger hon om syftet bakom projektet:

– Vi vill tänkas och träffas och talas kring en ny form av skola. En skola som är rörlig i tid och innehåll, som inte står still, så att man möjliggör ett levande lärande på ett annat sätt. Så att vi inte hamnar i den situationen igen som vi är i i dag, där samhället på något sätt har gått förbi oss och vi står kvar och undrar vad det var som hände.


Projektet Skolvåren grundades förra året, men har under 2013 växt sig allt större, framförallt genom sociala medier. Det är tankar om förändring som står i fokus när det i sommar anordnas en träff i Varberg och responsen har varit positiv.

– Den har varit fantastisk god. Det är rektorer, barnskötare, verksamhetsutvecklare, lärare från Mora i norr till Malmö i söder som anmält sig, säger Viktoria Struxsjö.


Vad hoppas du få ut av träffen?

– En fortsättning. Förhoppningsvis rullar skolvåren på år för år och blir en levande utvecklingsprocess. Jag tror att skolvåren har ambition att höras det här året, att politiken lyssnar mer på oss, än vad man har gjort hittills, säger Viktoria Struxsjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista