Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
VARBERG

Kritik mot Varbergs praktiska gymnasium

Publicerat tisdag 12 mars 2013 kl 16.49
Elever får inte tillräckligt stöd
1:24 min
Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.

Varbergs praktiska gymnasium får allvarlig kritik på flera punkter i en färsk rapport från Skolinspektionen. Det handlar bland annat om brister i särskilt stöd och i det pedagogiska ledarskapet.

Dessa brister kan ha bidragit till den låga och sjunkande betygsnivån på skolan, säger Thomas Nilsson på Skolinspektionen.

-- Den genomsnittliga betygspoängen för skolan som helhet är låg och har dessutom försämrats påtagligt 2012 jämfört med 2011, säger Nilsson.

Inspektionen som gjordes i september 2012 visar att många elever som behöver särskilt stöd för att klara sina studier inte fått det.

– Det kan få konsekvenser att elever får inte den rättmätiga hjälp som de ska ha för att nå målen i utbildningen, att de därmed får underkända betyg, säger Nilsson.

Ett skäl till att elever inte får särskilt stöd kan vara otillräckliga resurser till elevhälsan, alltså skolsksöterska, kurator och psykolog, och inte heller har skolan haft tillgång till specialpedagog.

Nya rektorer har avlöst varandra och det kan förklara att det pedagogiska ledarskapet inte har fungerat, så att eleverna i förlängningen inte har förstått vilka mål de ska uppnå. Dock tycktes man enligt Skolinspektionen i höstas ändå vara på väg åt rätt håll.

– Vi bedömer att det vid tillfället för tillsynen fanns goda förutsättningar att det pedagogiska ledarskapet och utvecklingen av utbildningen ska bli bättre, säger Nilsson.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".