Ehab Habib och Josephine Lindén Magnusson fick, i samband med presentationen av undersökningen, träffa tidigare kommunrådet Erling Cronqvist (C) som här syns på tavlan. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
Laholm

De vill ha mindre stress och kriminalitet

"Jättemånga är stressade"
1:30 min

Tonåringar i Laholm har fått berätta om sina åsikter, vanor och hur de mår i kommunens första så kallade LUPP-undersökning. Bland annat framkommer att eleverna tycker det är viktigt att politikerna satsar på att minska kriminaliteten.


15-årige Ehab Habib och 18-åriga Josephine Lindén Magnusson, är två elever som fått uppdraget att gå igenom resultaten, och de menar att stress är ett av de största problemen för Laholms tonårselever.

– Det är jättemånga som är stressade, säger Ehab.


Är det något speciellt som du tycker politikerna borde göra för att folk ska känna sig mindre stressade?

– Göra så att det blir mindre prov per vecka kanske och kortare skoldagar, föreslår han.


Josephine tillägger att det behövs fler samlingsplatser för tonåringarna,  i Laholm.

– När man inte har någonstans att vara så brukar det bli att man hänger någonstans där man inte borde vara, säger hon.


Att skapandet av ett allaktivitetshus faktiskt redan står på politikernas agenda är därför också något som gillas av Josephine och Ehab.

– Det kommer till och med att minska kriminaliteten, så det är jättebra, säger Ehab.


LUPP-undersökningen har gjorts med hjälp av en enkät till elever i årskurs åtta och årskurs två på gymnasiet. Enkäten visar bland annat att en av de saker som ungdomarna tycker är viktigast att politikerna satsar på är just arbete mot kriminalitet.


De flesta eleverna tycker att det är en bra stämning i skolan men samtidigt känner många sig stressade och ungefär en femtedel uppger att de sover dåligt flera nätter i veckan.


Såväl politiker som anställda inom kommunen ska nu använda undersökningens lärdomar för att försöka förbättra ungdomarnas situation. Kommunstyrelsen har redan tittat på rapporten och när deras moderate ordförande, Thomas Jönsson, kommenterar den, så lyfter han också upp en av de saker som Ehab och Josephine betonar: att ungdomarna tycker det är viktigt att kommunen satsar för att det ska bli mindre kriminalitet.

– Det är för mig förvånande men glädjande att man faktiskt har den inställningen. För vi måste ha ungdomarna med på resan att förebygga kriminaliteten, säger Thomas Jönsson.

David Spånberger
david.spanberger@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".