1 av 5
Jan-Åke Johansson tar hand om de sista ostarna på mejeriet i Falkenberg. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio.
2 av 5
Erland Nyman. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
3 av 5
Fabriken i Falkenberg. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
4 av 5
Sista ostarna från Falkenberg. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
5 av 5
Information till anställda. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
Falkenberg

De sista ostarna görs på Arla

"Jobbat här sedan 1966"
2:01 min

Idag är den sista produktionsdagen på Arlas mejeri i Falkenberg. I nästan 50 år har det gjorts ostar men den sista mars stänger anläggningen för gott, och 130 arbetsplatser försvinner.

– Jag började på Arla 1966 och jag har alltid trivts på min arbetsplats. Men idag känns det tungt. Motiveringen till nedläggningen det var brist på mjölk i Sverige. Idag har vi mjölk så det räcket, säger Jan-Åke Johansson.

– I dagsläget kör man ju vissa delar av svensk mjölk till Danmark. Nu går det  ju inte att göra något beslutet om nedläggning, säger Erland Nyman, ordförande för Livs för mejeriet där produktionen idag stannar.

 Arlas förklaring till att man lägger ner i Falkenberg, trots att anläggningen hela tiden varit lönsam och i gott skick, har varit att den svenska mjölken inte räckte till, och därför fick det bli ett danskt mejeri i stället.


Att det gått två år sen beslutet att stänga i Falkenberg har bland annat förklarats med Arla ville skapa tid för omställning för de 130 anställda. Det arbetet summerar Erland Nyman så här:

– Ungefär ett 60-tal har fått andra anställningar eller utbildning. De som gått in som ersättare under tiden blir också arbetlösa eter den 31 mars. Arla har erbjudit jobb i Kalmar och Götene men de orterna ligger ju en bit bort.

– Just nu plastar jag och väger pallarma med de sista Stureostarna. Det är tragiskt, säger Maj-Lis  Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".