Hallands sjukhus. Foto: Sveriges Radio
Halmstad

Patienten vårdades i våtrum på sjukhuset

Områdeschefen uppgiven: "Det känns förfärligt"
1:28 min

En patient med funktionshinder vårdades i ett våtrum på Halmstad sjukhus i sex dygn. När andra skulle duschas rullades patienten ut för att sedan återvända när duschningen var klar.

Sjukhuset bekräftar att det ibland inträffar att patienter får ligga i utrymmen som egentligen inte är avsedda för vård. Områdeschefen Jerker Persson beklagar att det är så här.

– Tar man ett enskilt fall, som hamnar i en korridor eller behandlingsrum, eller som i detta fallet till och med ett våtutrymme, så är det naturligtvis väldigt olyckligt för patienten. Jag tycker det känns förfärligt, säger han.


Samtidigt förklarar han att de helt enkelt inte har de resurser de skulle behöva.

– På sjukhuset i Halmstad räcker inte utrymmena till, allting är utnyttjat till max. I Varberg finns golvyta, men inte personal till att bemanna, säger han.


Hur stort tycker du att det här problemet är?

– Ja, jag har inte lämnat ifrån mig någon rapport de senaste åren utan att påtala de bristerna vi har i missmatch mellan behov och resurser. Jag tycker detta är ett väldigt stort problem, säger Jerker Persson.


Han betonar också att de som jobbar på sjukhuset verkligen gör så gott de kan och att alternativet till att lägga någon i till exempel ett våtrum eller en korridor helt enkelt kan vara att skicka hem patienten utan vare sig vård eller övervakning.

– Vi tar hand om fler patienter än vad vi egentligen har resurser att göra. Och vi har mer resurser än vi egentligen får, för vi går ju back i ekonomin på sjukhuset, tillägger Jerker Persson.


Vems ansvar är det att det har blivit så här då?

– Ja, jag ska inte peka finger åt något håll, men det krävs mer resurser till sjukvården än vad skattepengarna räcker till idag, säger områdeschefen.

David Spånberger
david.spanberger@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".