Violinläraren Attilio Vampore undervisar unga som vill testa ett nytt instrument. Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio
Varberg

Årslånga köer till musikkurser

"Lång väntan på gitarrkurser"
1:39 min

Musikintresserade måste stå i kö i flera år för att gå vissa  kurser på Kulturskolan i Varberg. På torsdagen står halländsk musik i fokus i P4 Halland och i samband med det har vi besökt Kulturskolan i Varberg som i veckan har haft tre prova-på-dagar.

För problemet med kötider till bland annat musikkurserna kvarstår, något som Teo Karlsson är medveten om. Han läser i dag drama på kulturskolan, men var på besök för att testa på olika instrument och skulle helst av allt vilja komma in på gitarrkursen.

– Ja det skulle jag nog, men det är rätt lång väntetid.


Piano är tillsammans med gitarr och trummor de instrument som det är längst väntetid på, närmare bestämt två till tre år. Så ser det ut på samtliga kulturskolor i Halland. Det som sticker ut är undervisningen av elgitarr i Halmstad, där kötiden ligger på åtta till nio år.

I Varberg kan man få vänta i tre år för att lära sig att spela akustisk gitarr. Karin Svensson, administratör på Kulturskolan i Varberg berättar om hur de arbetar för att försöka få ner kötiderna.

– Vi jobbar nog mer aktivt för att få barn att tänka om och tänka att det finns andra instrument, säger Karin Svensson.


Kan ni garantera att alla får en plats?

– Det beror ju på vad det är man söker. Vill man gå på kör, så får alla plats. Det är mer osäkert vad det gäller gitarr och piano där det alltid finns begränsningar hur vi än vänder och vrider. Så till slut har man inte ens lokaler som räcker till för alla barn, säger Karin Svensson, administratör på Kulturskolan i Varberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".