Arkivfoto: Staffan Löwstedt/Scanpix.
Halland

Dystra tider för halländskt lantbruk

"Mjölkproduktionen går dåligt"
1:36 min

Allt äldre lantbrukare i Halland och färre maskin- och byggnadsinvesteringar. Det visar årets lantbruksbarometer som presenterades i går.

 Jonas Nilsson på LRF Konsult, menar att Halland drabbas extra just av de minskade maskininvesteringarna.

– Alla investeringar går neråt och med mjökproduktionen i Halland som går dåligt så drabbar det ännu mer här. Samtidigt som bankernas krav har ökat också. Detta tillsammans gör att alla håller igen, säger han.

På vilket sätt drabbar det Halland ännu mer?

– Maskinhandeln bromsar in, både direkt hos mjölkproducenten som handlar maskinen. Men även hos maskinstationerna, där mjölkproducenterna är stora kunder. Och de kan få svårt nu att hålla igång sin lönsamhet.

Vilka konsekvenser ger det?

– Man får använda maskinerna längre. De kan få lägre andrahandsvärden, att vi får en värdeminskning på maskinerna. För efterfrågan minskar, när det inte finns ett behov just nu, det är inte möjligt att investera, säger Jonas Nilsson.

Antalet investeringar i maskiner och byggnader ligger på den lägsta nivån på tio år enligt årets lantbruksbarometer. Och nivån ser ut att fortsätta att sjunka.

En annan nyhet som presenterades är att de äldsta lantbrukarna bor i Halland. Närmare 70 procent är över 50 år och utav dem är det 45 procent som passerat 60-årsstrecket. I hela landet ligger den siffran på knappt 40 procent.

– Vi har en yngre generation som kanske inte vill eller kan ta över. Är man inom släkten har man enklare att komma åt en gård. Är man helt utanför näringen är det nästan omöjligt med de kraven bankerna har på kontantinsats, säger Jonas Nilsson.

Jennie Persson
jennie.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".