Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Här väntar vi med pensionen

"Ju tidigare man tar pension desto mindre blir det"
1:30 min
Tre musketörer? Nej, tre informatörer från Pensionsmyndigheten: Agneta Claesson, Karin Gauffin och Sofia Amhliden. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.

Det är få bland Hallands 61-64-åringar som tar ut pension. Andelen är bara 11 procent, vilket är en av de lägsta siffrorna bland Sveriges län, och det kan vara ett positivt tecken.


Det säger Agneta Claesson på pensionsmyndigheten, som i dag informerade allmänheten på biografen Röda kvarn i Halmstad.

– Det kanske är så att hallänningarna ändå har en viss förståelse för hur pensionssystemet, att ju tidigare man tar sin pension desto mindre blir det, säger hon.


Hon förtydligar att i det nya pensionssystemet så är det så att ju längre man kvarstår i arbete, desto mer pengarna får man sedan per månad, när man väl tar ut pensionen.


De vanligaste frågorna de får är enligt Claesson dels hur mycket pengar man kommer att få per månad, dels hur pensionssystemet fungerar och vad man bör tänka på. Själva är de måna om att informera alla åldersgrupper och om vikten av att arbeta "vitt", se till att ha en tjänstepension och arbeta så länge man kan.

– Bara genom de delarna har man gjort mycket för sin pension, säger hon.


Att det inte är något krav att välja
fonder för premiepensionen, utan bara en möjlighet för de som önskar, är också en sak som myndighetens informatörer gärna berättar om. Enligt Pensionsmyndighetens egen statistik för 2011, så kan man också se att de som gjorde flest fondbyten, eller fler än 15, faktiskt fick en sämre värdeutveckling än de som inte gjorde några byten alls under året.

– Det är ett jättebra exempel som visar på just det att bara för att man väljer, så betyder inte det att man får en fantastisk värdeutveckling, utan det viktiga är hur man väljer, konstaterar Agneta Claesson.

David Spånberger
david.spanberger@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".