Halmstad

Länsstyrelsen ger bakläxa om deponi vid Kistinge

"Bolaget har inte lyckats visa att detta är bästa platsen"
1:33 min

Det går inte att säga att Kistinge är den bästa platsen för en ny sopdeponi i Halmstad. Det säger länsstyrelsen i sitt svar till Mark- och miljödomstolen på kommunala bolaget Halmstads Energi och Miljös ansökan om den omdiskuterade deponin.


– Vi bedömer lokaliseringsfrågan som väldigt viktig, och vi menar att bolaget inte har lyckats redovisa att den här platsen är den bästa, säger Mauritz Sandholm, chef vid länsstyrelsens enhet för naturvård och miljöövervakning.


Halmstad kommun har redovisat
alternativa placeringar för en deponi, senast vid Klackasjö, Korsmossen och Lövesåsen. Men de alternativen är så dåliga att de inte kan anses vara några riktiga alternativ, säger länsstyrelsen. Och på vilka grunder platser listades 1990 går inte att förstå idag. Det är länstyrelsens huvudinvändning mot HEM:s ansökan.

– Jag vill inte gå så långt så jag vill säga att man måste göra om det. Men jag antar att det finns någon dokumentation av hur valet av platser kom till redan för 20 år sedan. Och det är det som vi tycker saknas, säger Maurtiz Sandholm.

De som har protesterat i Fyllinge-Kistinge, har de haft rätt?

– Det vet vi inte.


Länsstyrelsen säger också
i sitt svar till Mark- och miljödomstolen att en deponi vid Kistinge kommer att ha följder för miljön, men de invändningarna är ändå inte så tunga, enligt Mauritz Sandholm.

– De sakerna kan man lösa. Det vi anser är det viktigaste är lokaliseringsutredningen.

Göran Frost
goran.frost@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".