1 av 2
Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
2 av 2
Falkenberg

Felbehandlingar bakom stängning av palliativa

Missförhållandena på palliativa avdelningen i Falkenberg var så stora att en patient dog till följd av felbehandling. Detta eftersom läkaren gett sjuksköterskorna rätten att både ordinera narkotiska medel och att ändra i läkarens ordinationer, något som inte är tillåtet.

Detta var den direkta orsaken till stängningen, enligt Hallandsposten och Hallands Nyheter.

Avdelningen har ju flera gånger fått kritik från Socialstyrelsen och det var vid en inspektion som gjordes efter två lex Maria-anmälningar som det hela upptäcktes.

– Så får det inte gå till. Det har varit ett mycket allvarligt missförhållande, säger Eva Stolpe, en av Socialstyrelsens inspektörer som besökte Falkenberg, till Hallandsposten.


Att läkaren delegerat till
sjuksköterskorna att besluta om patienternas medicinering ledde bland annat till att en 60-årig kvinna avled efter att ha fått fem gånger så mycket morfin som hon tålde. Det ledde även till att en cancersjuk man i 70-årsåldern fick det narkotiska preparatet metadon i stället för sin ordinarie smärtstillande medicin eftersom sjuksköterskan förväxlat honom med en annan patient.

Den bättring som Socialstyrelsen krävde gick inte att genomföra eftersom det helt enkelt inte fanns läkare, och det var anledningen till att palliativa avdelningen fick stänga, enligt tidningarna.

– Det saknas läkare på jourtid som har erfarenhet av palliativ vård. Därför kan inte verksamheten fortsätta, säger Marie-Louise Ivarsson, chef för kirurgkliniken i Varberg som palliativa formellt lyder under, till Hallandsposten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".