1 av 3
Vargen fångades på bild vid en simtur i Nissan. Foto: Privat
2 av 3
En anonym P4 Halland-lyssnare såg en varg i sin trädgård för omkring ett år sedan. Foto: Privat.
3 av 3
Den här vargen fångades på bild i Sillaröd i Skåne. Foto: Nilla Mårtensson.
Halland

Vargen spåras i snön

"Stark indikation på att varg har fattat tycke för området"
1:21 min

Det sena snötäcket innebär en chans att kartlägga vargens rörelser i södra Sverige. I helgen samlas viltspårare i gränsbygden mellan Västra Götaland, Jönköpings och Hallands län för att försöka få bekräftat om vargen har etablerat sig här.

Även om större delen av området ligger utanför Halland så är spårningen intressant även för vårt län. Det menar Martin Broberg, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Halland.

– Vargar har väldigt stora revir och om det finns varg kvar i det här området skulle det mycket väl vara så att Halland blir berört, säger han.

Tror ni att vargen har etablerat sig här?

– Ja, vi har fått indikationer på det, för en lång vargspårning som vi utförde visade att den gjorde revirmarkeringar. Det kan vargar göra även om de bara passerar, men då gör de det inte så frekvent som det vi hittade, vilket skulle kunna vara en stark indikation på att det verkligen är någon som har fattat tycke för området.

Vad behöver ni hitta för spår för att vara säkra på att det verkligen är så?

– Det finns två sätt. Det ena är varaktigheten som ett djur befinner sig inom ett område, om vi kan garantera att det är en och samma individ. Det andra är om vi kan hitta revirmarkeringar som indikerar att den har bestämt sig för området.

Skulle du välkomna om det var så?

– Jag har ingen åsikt om det, mitt jobb är att konstatera om det finns eller inte finns, säger Martin Broberg.


I går sågs en varg av flera
personer på Kullahalvön i nordvästra Skåne, och enligt Martin Broberg verkar den vara påväg norrut, eftersom den tidigare har setts i Helsingborgstrakten.

– Vi har sett förut att vargar som är nära havet på den sidan motorvägen håller sig i den korridoren och då riskerar den att gå genom samhällen på väg norrut, därför har jag meddelat fältpersonalen på länsstyrelsen att de ska ha beredskap för det, säger han.

Maja-Lena Hamrén
maja-lena.hamren@sverigesradio.se


Lisa Mattsson

lisa.mattsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".