Halmstad

Rör med fjärrkyla borras under Nissan

"Vi har provborrat"
0:36 min

Det ska borras under Nissan i Halmstad igen. Halmstads Energi och Miljö ska lägga ner rör med fjärrkyla till Viking Malt längst ut i hamnen.

Fjärrkylerören kommer att dras från västra sidan, söder om slottet, och upp på andra sidan Nissan, i parken vid järnvägsstationen närmare bestämt. Sedan fortsätter rören längs Stationsgatan, ner mot hamnen. Borrningen påbörjas redan nu i mars och ska vara klar till 1 juli.

Förra gången man borrade under Nissan stötte man på patrull. Man kom inte igenom som tänkt. Men den här gången har man gjort en så kallad pilotborrning.

– Man provborrar först med ett litet borr för att se om vägen är fri. Men det finns alltid en liten risk att man inte har träffat på en sten eller något annat som kan ligga där röret ska gå. I ett sådant läge får man börja om och göra ett nytt försök, säger Magnus Gunnarsson, affärsprojektledare på HEM.

Kommer det här att påverka omgivningen under tiden ni borrar?

– Ja, på så sätt att det kan bli avspärrningar i den närmaste miljön där vi just gör hålen för att gå ner med borrmaskinen och där vi drar ner rören. Men vi arbetar för att göra påverkan så liten som möjligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".