Nösslinge kyrkogård. Foto: Wolfgangus Mozart / Wikimedia Commons.
Varberg

Historiska gravstenar ska bli läsbara

"Man kan hitta historien bakom"
1:19 min

De gravstenar från 1600-1700-talet, som står utmed murarna på Nösslinge kyrkogård, ska nu få ett ansiktslyft, hoppas församlingen. På så sätt ska det populära besöksmålet bli ännu mer attraktivt.


Kyrkogården, som är belägen vid en sjö öster om Varberg, tillhör Himledalens församling och de fick i veckan tillstånd av länsstyrelsen att konsververa och montera de 24 gamla gravvårdarna.


Ulla-Britt Tulander, som är kamrer i församlingen, är hoppfull om att de också kommer få pengar till projektet från Göteborgs stift.

– Jag tror att det är stor chans i och med att stenarna är så pass gamla och att det är så pass många på en kyrkogård, förklarar hon.


I nuläget är det mycket mossa och alger på stenarna och tanken är att den här påväxten ska tas bort i och med konserveringen.

– Påväxten gröper ur stenen och i och med att man får bort den så kan det också vara så att man kommer att kunna se vad det står på stenarna, att det blir tydligare, säger Ulla-Britt Tulander.


När gravstenarna konsververats ska de också ställas upp, eller monteras, ordenligt på kyrkogården. Ulla-Britt Tulander hoppas också att de ska kunna skriva ned vad som står på stenarna och ta reda på historien bakom orden.

– Det är ju historiska stenar. För de som besöker Nösslinge kyrka och kyrkogård, och det är många som gör det framför allt sommartid, så blir det ju intressantare att komma till kyrkan och kyrkogården, konstaterar hon.


David Spånberger

david.spanberger@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".