Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Varberg

Ingen hyreshöjning utan godkännande

"Betala den gamla hyran"
1:41 min

Hyresgäster som inte skrivit under och  godkänt en hyreshöjning ska inte betala den nya högre hyran till privata hyresvärdar i Varberg. Den uppmaningen kommer från Hyresgästföreningen.

Först fick hyresgästerna ett brev, som de ombads skriva under för att acceptera en hyrehöjning. En vecka senare kom en påminnelse. Sedan kom hyresavin med den nya högre hyran, fast många hyresgäster inte hade skrivit under.


Det här hände i början av mars i privata hureshus i Varberg. Men hyresgästerna som inte skrivit under ska inte betala den högre hyran, säger Göran Moberg, förhandlingsstrateg i Hyresgästföreningen i Västsverige.

– Fortsättningsvis betala man den hyra man haft. Det är märkligt att fastigetsägarna gör så här därför att i det brev som man gick ut med i två omgångar i början på månaden sa man att  okm man inte fick hyresgästens godkännande så ska man gå till hyesnämnden


Ett nytt avtal med allmännyttiga Varbergs Bostad är klart. Hyreshöjningen där blev 1,8 %, en höjning som också ett par privata hyresvärdar tillämpar. Men de flesta har inga avtal klara och vissa försöker höja ändå. Kommer man inte överens är det hyresnämnden som får avgöra och vad Göran Moberg vet har det inte skett ännu.

– Vi har varit i kontakt med hyresnämnden och så fort den hart fått in ett ärende så ska man meddela oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".