John Larsson visar hur man tittar på teve med en surfplatta. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
Halland/Sverige

Dubbelt budskap om tv-licens: "Konstigt"

Försäljaren: "Vi har inte fått något besked"
1:38 min

Precis som för tv-apparater ska man nu betala tv-licens för datorer och mobiltelefoner. Trots det har inte handeln fått nya riktlinjer, visar Hallandsekots granskning.


– Vi har inte märkt något av det, vi har inte fått något besked om vi ska rapportera det här på något sätt, konstaterar John Larsson, som jobbar som försäljare i en butik i Halmstad som säljer bland annat mobiltelefoner och surfplattor.


Enligt lag så är alla svenskar som äger en tv-mottagare skyldiga att betala radio- och tv-avgift till bolaget Radiotjänst. Men samma lag säger alltså också att den handlare som säljer en tv-mottagare måste anmäla vem de sålt den till.


När nu Radiotjänst bestämt att internetanslutna datorer och mobiltelefoner ska räknas som tv-mottagare har de också varit tydliga med att datorägarna och mobiltelefonägarna måste betala radio- och tv-avgift.


Men enligt flera försäljare av mobiltelefoner och surfplattor i Halmstad, som Hallandsekot varit i kontakt medn har Radiotjänst omdefiniering av lagen inte lett till någon förändring för dem. Ingen av dem har fått något besked från Radiotjänst om hur de ska göra.


Om Radiotjänst fortsätter att kräva surfplatteägare på avgift, men ändå inte kräver försäljarna av surfplattorna på rapportering av tevemottagare, så tycker John Larsson att det blir en märklig situation.

– Det kan jag ju tycka är lite konstigt i så fall för de har ju väldigt mycket personer som ringer runt och kollar med folk och liknande. Så där får de ju sätta upp någon tydlig riktlinje precis hur de tänker gå till väga, säger han.

David Spånberger
david.spanberger@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".