Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Halland

Sjukvården back – men regionen fick plus

"Jag är oroad över att det går så fort"
1:33 min

Trots att sjukvården gick back fick Region Halland ett ekonomiskt överskott på cirka 80 miljoner kronor för 2012. Men samtidigt förväntar sig regionstyrelsens ordförande tuffa år framöver för regionens ekonomi.

Regionstyrelsen behandlade regionens årsredovisning för 2012 när de möttes på onsdagen och kunde då glädja sig åt överskottet på 80 miljoner kronor jämfört med budget.

Samtidigt visar redovisningens siffror att det inte hade blivit något överskott om det inte hade varit för en återbetalning på knappt 90 miljoner kronor från försäkringsbolaget AFA och därtill drygt 70 miljoner kronor mer i skatt än beräknat. Utan skattetillskottet och AFA-pengarna hade regionen i stället gått med förlust med ungefär 80 miljoner kronor.


Enligt regionstyrelsens ordförande Gösta Bergenheim ser det inte heller speciellt ljust ut när det gäller det ekonomiska läget de närmaste åren.

– Jag är oroad över den ekonomiska utvecklingen och också över den ökade efterfrågan på mycket som finns inom sjukvården, att det går så fort, säger han.


David Spånberger
david.spanberger@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".