Karin Möller är hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Halland. Foto: Maja-Lena Hamrén/Sveriges Radio
Halland

Sjukjournalerna håller inte måttet

"Datasystemet klarar det inte"
1:52 min

Region Halland klarar i dag inte kraven i patientdatalagen om skydd för den enskildes integritet. Det handlar möjligheterna att spärra delar av informationen i en journal så att inte obehöriga kan läsa en persons hela medicinska historia.

– Idag klarar inte våra system detta. När journallagen kom så var det en lag som ställer krav som inget system klarar av. Det pågår ett utvecklingsarbete i herla landet också här i Halland, säger Region Hallands hälso- och sjukvårdsdirektör Karin Möller.

På senare tid har två uppmärksammade fall av dataintrång hänt här i länet. Ett vårdbiträde i Laholm gjorde 270 olovliga slagningar i journaler och är nu avstängd från jobbet. För två veckor sedan avslöjades att den folkpartistiske sjukvårdspolitikern Tommy Rydfeldt drabbats av intrång i sin journal.

Frågan om integriteten ställs på sin spets när man som i Halland har ett sammanhållet journalsystem som innebär att man har möjlighet att gå in i journalerna från alla vårdenheter inom regionen. I dag kan en hallänning spärra sin journal för andra vårdgivare än den man går till, så kallad yttre spärr, likaså för olika enheter hos samma vårdgivare, så kallad inre spärr.

Men vad man ännu inte kan, trots att lagen kräver det, är att spärra delar av informationen i journalen. Man kan ju vilja att alla vårdgivare skall kunna läsa viktig medicinsk information, men kanske spärra känsliga uppgifter om till exempel en abort.

– Vi har en handlings- och tidsplan som vi tror att vi kan genomföra under det kommande året, säger Karin Möller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".