Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Laholm

Ny prövning av kuberna i Mellbystrand

Ove Bengtsson: "Det tar säkert lika lång tid till"
1:44 min

Hur det ska gå med de omtvistade stugorna, de vita kuberna, som byggts i anslutning till Strandhotellet i Mellbystrand, är långt ifrån klart. Mark- och miljööverdomstolen, dit bygglovet överklagats, skickar nämligen nu tillbaka hela ärendet till länsstyrelsen.


Länsstyrelsen skickar i sin tur tillbaka alltsammans till miljö- och byggnadsnämnden i Laholm. Ove Bengtsson, nämndens ordförande, är förvånad.

– Ja, lite grann faktiskt, eftersom länsstyrelsen fick tillbaka ärendet från Mark- och miljööverdomstolen för att det inte var handlagt på rätt sätt.

Då är ni tillbaka på ruta noll igen, då får ni börja om?

– Ja, men hur vi ska hantera det här ärendet kan jag inte säga i dag. Vi måste titta på det här lite närmare, säger Ove Bengtsson.


De 22 stugorna, byggda i kubform
, fick sina bygglov 2009 och stod färdiga året efter. Sedan har bygglovet reviderats i nya beslut i miljö- och byggnadsnämnden och det är det som nu ställer till det. När länsstyrelsen 2011 avslog ett överklagande av bygglovet tog man nämligen inte med alla beslut i sin bedömning. Och nu måste troligtvis allting tas om igen.

– Det tar säkert lika lång tid till, eftersom det här är ett område där man har synpunkter på exteriören runt Strandhotellet.


Nu när husen är på plats och du fått reaktionerna, tycker du det är rätt att de står där?

– Ja, den ställningen tog vi när vi beviljade bygglovet och vi har Kulturmiljö Halland med oss i beslutet. De gillade också brytningen mellan gammalt och nytt.


Kuberna skulle från början tillhöra hotellet som annex men har ombildats och en del har till och med blvit en bostadsrättförening. Det var väl inte riktigt vad ni hade tänkt er?

– Det är ju en senare fråga, det är ju inte det frågan handlar om nu. Vid det tillfället lämnade vi bygglov utifrån att det handlade om hotellverksamhet, vilket ingår i beteckningen på detaljplanen, säger Ove Bengtsson.


Men rent faktiskt är det ju inte så i dag?

- Nej, men det hör egentligen inte hit.

Lars Salomonsson
lars.salomonsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".