Påskbergsvallen. Foto: Johan Davidsson/Sveriges Radio.
Varberg

Tjälen hotar fotbollspremiären

Conny Almsenius: "Det är klart man är orolig"
1:27 min

Om två veckor spelar Varbergs Bois sin första match i årets Superetta – hemma mot Gais. Men nu är matchen i fara. Det kalla vädret gör att tjälen vägrar försvinna ur marken och planen är inte spelbar.


– Det är klart att man är orolig. Detta är inget önskescenario. Vi har ju andra saker att jobba med, med läktare och sånt, så detta är det minsta man vill engagera sig i i någon större omfattning, säger Varbergs Bois ordförande Conny Almsenius.


Om planen på Påskbergsvallen
inte blir bättre har Varbergs Bois tre alternativ: Att skjuta upp matchen, att låta Gais spela på hemmaplan, eller att flytta den till reservarenan i Borås. Oavsett kommer det bli kännbart ekonomiskt för föreningen.

– Vi har varit jätteglada för den här matchen, och för att den skulle sändas i tv, för vi vet att vi kommer få fullt här uppe. Investeringarna som har gjorts är många, det har sålts tusen biljetter till Göteborg och de ska givetvis gå att omförhandla på något sätt till en match som går senare, kanske i sommar. Men det här var inte alls det vi ville ha, säger Conny Almsenius.


I dagarna kommer det
läggas ut en duk på gräsmattan på Påskbergsvallen. Men Lenny Börjesson som är vaktmästare där är stressad över situationen. Det kommer krävas ungefär en vecka med plusgrader för att planen ska hinna tina.

– Hade vi pratat för en vecka sen så hade jag varit mer positiv, men nu börjar det kännas väldigt snålt om tid, säger han.

Vad kommer då krävas för att planen ska vara spelbar den 6 april?

– Det är att vädret slår om de närmsta dagarna, vilket det tyvärr inte verkar som på prognoserna.


Också Falkenbergs FF:s match mot Örgryte i Svenska cupen riskerar att flyttas till Borås på grund av tjäle i planen.

Jonathan Berntsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".