Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halmstad

Ny värsting inom Second hand

"Mycket hamnar fortfarande på tippen"
1:46 min
1 av 2
Butikschefen Tommy Kjellman, med medarbetarna Thomas Grafton och Pernilla Forss. Foto: David Spånberger / Sveriges Radio.
2 av 2
Malin Joleby, föreståndare på Röda korset kupan i Halmstad. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.

Trots att Halmstad redan har flera stora Second hand-butiker öppnar nu ytterligare en, som dessutom blir stadens största, med en butiksyta på drygt 1300 kvadratmeter. Det är Erikshjälpen second hand som i morgon, lördag, öppnar på Vilhelmsfält i södra Halmstad.


När vi besökte den nya butiken, två dygn före öppnandet, var personalen i full gång med att få ordning på allt inför permiären. Butikschefen Tommy Kjellman berättar glatt och entusiastiskt om de saker som skänkts till dem, till stor del från Halmstadsbor.

– Det är en hög kvalitet på mycket som kommer in, konstaterar han nöjt.


Han tror också att det finns ett behov
av ytterligare en butik som kan samla in begagnade saker, att många fortfarande slänger saker som egentligen skulle kunna återanvändas. Och därtill finns förstås syftet med Erikshjälpens hjälpverksamhet, som man använder sitt överskott till.

– Det är ju det som är vårt stora mål, att få in så mycket pengar som möjligt för att hjälpa främst barn, förklarar Tommy Kjellman.


En rundringning som Hallandsekot gjort visar
också att de andra stora second hand-butikerna i Halmstad inte är alls oroliga för någon brist på varor att sälja. Några uttrycker en viss oro för den ökade konkurrensen om kunderna, men Röda korset kupans butikschef, Malin Joleby, är inte alls bekymrad över Erikshjälpens intåg.

– Jag tycker det är jättebra att fler vill ta ansvar för att återvända och sedan att pengarna går till behjärtansvärda saker, säger hon.


Men tänk om det bli brist på grejer då, att få?

– Ja ve och fasa! säger Malin Joleby och skrattar.

Sedan fortsätter hon:

– Jag tror faktiskt inte att det blir så, där är vi definitivt inte idag, det ser vi ju. Det finns definitivt plats för en till spelare till som jag ser det.


Även när det gäller kunder?

– Ja, det tror jag. Många av våra kunder går ju till alla våra konkurrenter, eller om man vill välja att kalla det "komplementer". Så det ser jag inte som något problem i över huvud taget, säger Malin Joleby glatt.


David Spånberger

david.spanberger@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".