Varberg

Mer stress på kvinnodominerade arbetsplatser

"Man måste se över resurserna"
1:35 min

På fredagen besökte Arbetsmiljöverket Varbergs kommun för att redovisa den granskning som gjorts på arbetsmiljön, där man har jämfört mans - respektive kvinnodominerande arbetsplatser. Stress och för mycket göra är ett ofta återkommande svar från personalen.

– När det gäller hög arbetsbelastning och stress så ser vi att där är större andel av dem som jobbar i hemtjänsten som upplever att de har det, säger arbetsmiljöinspektören Tommy Fahlander.

Vad bör Varbergs kommun förbättra tycker ni?
– Man måste bli bättre på att riskbedöma allvarligheten i de arbetsuppgifterna som respektive yrkesgrupp utför, så att man inte ska behöva drabbas av ohälsa av sitt arbete. Man måste se över att man har resurser i form av tid och bemanning när det gäller hemtjänsten framförallt, säger Tommy Fahlander.  

Stress, hög arbetsbelastning och för lite tid och resurser är det främst är skillnaden mellan kvinnor och mäns arbetsmiljöer. Park - gatu - och hanmnbranschen som traditionellt domineras av män har en betydligt lägre stressnivå än vad anställda inom hemtjänsten har, där cirka 95 procent av de anställda är kvinnor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".