LRF Hallands ordförande Anders Richardsson överlägger med vice ordförande Gun Ragnarsson under årsstämman på Munkagård foto: Göran Frost/SR Halland
Lantbruk

Bra beslut, men effekterna dröjer nog

"Bra - men vi får nog vänta på mer pengar"
1:20 min

LRF Hallands ordförande, Anders Richardsson, välkomnar beslutet vid EUs ministermöte om att fokusera djurvälfärden, enligt svensk modell, vid kommande förhandlingar om landsbygsstödet. Det bör utjämna konkurrensförhållandet, tror Richardsson.

Djurvälfärd är nu ett fokusområde i det landsbygdsprogram som EUs ministerråd ska förhandla med parlamentet om, och det är en seger för Sverige och den europeiska djurvälfärden enligt landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Förra sommaren infördes i Sverige den så kallade suggpengen för att kompensera grisbönder för högre produktionskostnader på grund av bättre djurvälfärd.

– Suggpengan är jättebra. Nu gäller det att vi också vågar ta i övriga områden där vi har mer långtgående bestämmelser, som i praktiken är konkurrensnackdelar, säger Anders Richardsson.

Om djurvälfärden prioriteras i övriga Europa, jämnar det ut konkurrensen?

– Ja det måste vi betrakta som ett steg i rätt riktning.

Kan det ge det mer kronor och ören till dina medlemmar?

-- Vi får hoppas på det, men jag är rädd för att det tar rätt lång tid innan vi ser resultat i våra resultaträkningar och plånbäcker. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".