Länsstyrelsens efterlysning
Halland

Död ved efterlyses

"Död ved viktig för många organismer"
1:30 min

Det finns inte tillräckligt med död ved i dag för alla de arter som lever just av död ved. Därför vill länsstyrelsen i Halland att markägare anlägger så kallade faunadepåer, där stockar staplas och så småningom blir en livsplats för inte minst många utrotningshotade arter.

-- Man kan säga att vi har en brist på död ved i landskapet och död ved är väldigt viktig för många organismer. 70% av våra hotade insekter är beroende av död ved i någon fas av sin livscykel, säger Marie-Helene Bergstrand som är biolog på länsstyrelsen i Halland.

Men man tycker ju att det borde ramla ner tillräckligt många döda grenar och annat ute i skogen?

– Fast man är ganska duktig på att städa också, menar Marie-Helene Bergstrand.

Mittemot Länsstyrelseni Halmstad står en så kallad högstubbe, ett avsågat träd. Och den  är sparad av ett speciellt skäl:

– Det här en alm, en grov alm, och man kan se på stammen att här finns väldigt mycket skrovligheter. Här är väldigt mycket olika mossar och lavar och det här är precis en sådan biotop som är viktig för väldigt många insekter.

Den ens död, den andres bröd heter det och det stämmer verkligen i det här fallet. Över 6000 olika arter, växter, insekter och djur är beroende av död ved och därför vill länsstyrelsen att skogsägare skapar såna här så kallade faunadepåer, stockar och grenar, staplade i hög. Men det handlar inte om att börja hugga ner träd:

– Det är ved som man ändå tar ner av något skäl. Det är inte så att länsstyrelsen vill att man ska gå och ta ner en 800-årig ek för att lägga den som en stock som blir en faunadepå. Utan det är när man ändå gör röjningar eller när man tvingas ta ner ett träd, som till exempel står väldigt olämpligt så kan man i stället för att bara låta det bli ved bli död ved och till nytta för naturen. säger Marie-Helene Bergstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".