1 av 2
Uhlf Skoglund. Foto: Camilla Walldán
2 av 2
Det hårt trafikerade enkelspåret går nära stugorna i Apelviken. Foto: Samira Othman/Sveriges Radio.
varberg

Apelvikens stugägare nöjda med att slippa tågen

I veckan gav regeringen grönt ljus till planerna på den nya järnvägstunneln under Varberg. Det betyder att den täta tågtrafiken på enkelspåret genom Apelviken försvinner på sikt.

Apelvikens stugägareförening tog ställning för att spåren skulle flyttas redan när frågan först började diskuteras på 1980-talet. Uhlf Skoglund, sekreterare i föreningen, är väldigt nöjd i dag.

– Det känns bra, det är en karamell som vi sugit på i 20--25 år, säger Uhlf Skoglund. Och nu verkar det ju som att man fått spaden i jorden, i alla fall bildligt.

Bygget av den tre kilometer långa tunneln, med dubbla järnvägsspår, förväntas börja 2019 och vara färdig 2024. Innan dess återstår mycket planering. Nu ska kommunen ska ta fram detaljplaner och Trafikverket en järnvägsplan.

I dag går järnvägsspåren rakt genom Apelviken med 800 fritidsstugor. Problemen med störande tågbuller har blivit värre med åren, då tågen blivit fler, säger Skoglund.

– Visst brötar det rejält när tågen går förbi. Vissa persontåg går det ju att föra samtalston när de passerar, men när godstågen kommer, då får man lägga ifrån sig telefonen och göra en paus i samtalet.

En gång var det just järnvägen som under 1920- och 1930-talen förde många av Borås-familjerna till Apelviken, berättar Uhlf Skoglund. En stor del av dagens fritidshus-ägare har förfäder som arbetat på SJ. Det gjorde Uhlfs farfar, som skaffade en stuga vid stranden.

– De som jobbade på järnvägen tog tåget ned. Det fanns en hållplats i Apelviken där tåget stannade, och där klev man av. Tog med sig korgen, frun och ungarna och ut på stranden. Ned med morgontåget och hem med eftermiddagståget.

– Sedan kom någon på att "vi har ju en godsvagn, vi kanske ska ställa ned den". Så puttade man av den och sedan började stugorna komma bland klitterna på stranden. Så vi är inga tåghatare, men vi vill gärna ha ett Apelviken utan tågtrafik, säger Uhlf Skoglund.

Tidigare publicering

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".