Vissa gräsbränder känns onödiga, tycker Henrik Holmström på Räddningstjänsten Väst. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
HALLAND

Många gräsbränder i helgen

"Gräset är väldigt torrt"
1:23 min

Ungefär 15 gräsbränder och andra bränder ute i terrängen inträffade i Halland i helgen. I många fall är det markägare som inte inser riskerna.

– I alla fall de jag varit ute på själv tidigare i veckan har varit markägare som ska bränna av lite grann, säger Henrik Holmström, jourhavande beväl på Räddningstjänsten Väst i Varberg.

– De tycker nog att det är kallt ute och att man kan elda utan risk, men gräset är väldigt torrt, och om det blåser som nu och man inte har rätt utrustning, så kan man lätt tappa kontrollen.

Vad ska man tänka på om man trots allt eldar?

Man ska ha med sig utrustning så att man kan släcka: en vattenkanna, räfsor, kanske en spade, och elda små områden i taget. Kanske vattna av lite och elda mot vinden så att man har kontroll.

Hur mycket av era resurser går till gräsbränder så här års?

– Ganska mycket, för det kan bli flera stationer som blir inblandade i varje brand.

Känns det onödigt?

– Ja, ibland känns det lite onödigt att man inte har tänkt efter. Jag tror att många blir överraskade över att det är så lätt att tappa kontrollen, säger Henrik Holmström på Räddningstjänsten Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".