Foto: Jonatan Qvist/Sveriges Radio
Halland

Våld och hot mot lediga poliser

"Sönderskjutna däck"
1:41 min

Antalet poliser i Halland som blivit utsatta för hot och våld på fritiden har ökat de senaste åren Det visar en kartläggning som polisen själv gjort.

– Vi kolleger som fått däcken sönderskurna på sina bilar. Hustrun som går och handlar och får oönskad uppmärksamhet av folk som man ingripit mot och att det hänt saker i skolan med barnen, på grund av vad att mamma eller pappa gjort på jobbet, säger Kjell Borgström som är huvudskyddsombud.


Polisen har själva kartlagt hoten och sett att de har ökat. Det handlar mest om mer diffusa typer av hot där någon berättar att de vet var polisen ifråga bor eller skrämmer hans eller hennes barn.

Mest hot på fritiden får poliserna i Falkenberg och Laholm utstå. Tidigare i år löste man det i Laholm genom att ta in poliser från Göteborg, för att få nya och okända ansikten.


Kjell Borgström tror att ökningen av hoten beror på flera orsaker:

– Det är tuffare i samhället. De yngsta kollegerna är ute på de tuffaste jobben där det ofta hade varit bra med en äldre och mer erfaren polis som kan lugna ner situationen. Vi har också kulturella skillnader i syn på polisen, där många ungdomar har erfarenheter av polisen och myndigheter i sina hemländer, vilket också spelar in.

Polisen ska nu arbeta för att göra något åt problemet. Dels handlar om att utbilda poliser i bemötande, dels ta hand om personalen och se till att hoten tas på allvar.


Kjell Borgström menar att det är viktigt för hela samhället att man gör något åt problemet. Han säger att det är hemskt att hoten ökat så mycket som de gjort:

– Det är förjäkligt, för då kan du få en tyst polis. En polis som inte vågar ingripa och det är ett hot mot hela samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".