Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Över hälften av de enskilda avloppen i Halland är för dåliga. Foto: Emma-Karin Björk/Sveriges Radio.
Halland

Kommuner ställer krav på dåliga avlopp

Gamla och dåligt fungerande avlopp är en miljöbov som kan leda till övergödning av vattendrag, sjöar och hav. I Halland är över hälften av de enskilda avloppen för dåliga enligt länsstyrelsen. Nu riskerar fastighetsägare en miljöskatt.

Det är Havs- och vattenmyndigheten som vill införa miljöskatt på orenade enskilda avlopp, för att få bort de mest miljöstörande avloppen. Problemavloppen finns ofta på landsbygden och ingår inte i kommunens nät utan är fastighetsägarnas eget ansvar. I hela landet har en miljon fastigheter enskilda avlopp och de släpper ut lika mycket fosfor som alla kommunala reningsverk.

I Halmstads kommun finns omkring 2000 enskilda avlopp som fungerar dåligt och oftast handlar det om att de är för gamla. Nu jobbar hälsoskyddsavdelningen där med att inventera de avlopp som ligger nära vatten.

– Som enskild fastighetsägare tycker man att avloppet fungerar så länge avloppsvattnet rinner undan och det inte luktar avlopp på fastigheten, säger Annelie Marklund på miljö- och hälsoskyddskontoret i Halmstad.

Hon tror att anledningen till det stora problemet med gamla och dåligt fungerande avlopp handlar om okunskap.

– Att man inte byter sitt avlopp efter cirka 20 år beror på att man inte förstår att det behövs. Det kostar också ganska mycket pengar och man ser det som en investering som man inte har nytta av.

Men framöver kan det alltså bli en ännu saftigare nota på smutsvattnet med den skatt som Havs- och vattenmyndigheten lägger som ett förslag till regeringen. De vill dessutom förtydliga lagstiftningen för att göra det enklare för fastighetsägarna. Tydlig information är också nåt som Annelie Marklund tror på.

– Man kan inte förvänta sig att folk ska ha den kunskapen. I det inventeringsarbete vi genomför upplyser vi folk om varför vi ställer krav och varför det är viktigt att åtgärda sina avlopp, säger Marklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".