Lodjuren kartlagda

Det finns fyra lodjurshonor i Halland som har fått ungar nu i vinter. Det visar den inventering som länsstyrelsen har gjort. De finns i de östra delarna av Halland, i Falkenbergs och Hylte kommuner säger Martin Broberg som ansvarar för rovdjursfrågor på länsstyrelsen

- Det vi kallar för föryngringar det är honor som har ungar under vår inventeringsperiod. Lodjursungarna har ganska hög dödlighet så det är bara de som överlever till vinterns som vi räknar som föryngringar, säger Martin Broberg.

Till skilland från vargen har lodjur etablerat sig i Halland sedan många år tillbaka. Varje vinter görs en inventering för att se hur många lodjur som får ungar och nu vet man hur det gick den här säsongen.

Det har varit en säsong med bra förutsättningar för spårarna, säger Martin Broberg, som ansvarar för rovdjursfrågor på länsstyrelsen.

- Vi har faktiskt haft en väldigt vit vinter med mycket snö och goda spårförhållanden.

Viltförvaltningsdelegationen har tagit ett beslut att miniminivån i Halland ska vara sju föryngringar.

Enligt Martin Broberg så är förutsättningarna för en spridning av lodjursstammen i länet goda, men av någon anledning så är lodjuren väldigt ortstrogna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".