Fritidsledarna Annika Persson och Anna Bolinder håller i HBTQ-kvällarna på Sörsegården i Varberg. Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio.
Varberg

Unga HBTQ-personer ska få mötesplats

"Ska finnas för alla ungdomar"
1:35 min

Varberg saknar platser för unga att träffas och prata om frågor som rör bland annat homosexualitet och transsexualitet. Det anser fritidsledarna på Sörsegården i Varberg.

Därför anordnar de nu HBTQ-kvällar med start på tisdagkvällen. Unga mellan 14 och 25 år är välkomna på träffarna som anordnas under fem kvällar i vår.

– Gårdens verksamhet ska finnas för alla ungdomar, vilken grupp de än tillhör, säger fritidsledaren Annika Persson som är en av initiativtagarna.

– Vi har funderat på det ett tag och i somras var jag och min kollega på Pride i Stockholm. Och då föddes väl tanken på att man kanske skulle starta något liknande, fortsätter hon.


Varför behövs en sådan här verksamhet i Varberg?

– Jag tycker att det behövs överallt. Mig veterligen så har det inte funnits någon verksamhet och jag tycker att det fattas någonting.


HBTQ-kvällarna är ett
samarbete mellan fritidsgårdarna i Varberg men det är Sörsegården som står för arrangemanget. Träffarna anordnas varannan tisdag och har teman som "kärlek, sex och pizza" och "att komma ut eller inte", men främst är det en plats och en chans att bara mötas och umgås under en kväll. Och HBTQ – som står för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer – är ett ämne som det är dags att lyfta fram menar Annika Persson.

– Jag tycker att det ligger mycket i tiden att prata om sådant här. Jag tror att det är många ungdomar som inte vet vad det är för någonting, säger hon.


Hur kan man, utöver er verksamhet, arbeta med den här frågan i Varberg tycker du?

– Att man tittar på all miljö och hur man skriver, att man inte sätter en heteronorm som självklar. För det behövs även inom skola och barnomsorg, att familjekonstellationerna kanske inte kanske är mamma och pappa. Det finns nog många ställen som man kan jobba med det, säger Annika Persson.

Jennie Persson
jennie.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".