Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Halland

Arbetsförmedlingen: Unga vill inte ha sommarjobben

"Himla viktigt att ha det här på sitt CV"
1:38 min

Ungdomarna klagar på att det inte finns några sommarjobb att få. Men arbetsförmedlingarna i Halland håller inte med. Enligt dem går flera miste om ett jobb för att de inte är villiga att ta de jobb som erbjuds.

Halmstad kommun har annonserat ut 540 sommarjobb, men hittills har man bara 165 sökande.

– Man får inte sätta upp för mycket hinder, utan se det som att man vill jobba, man vill tjäna pengar och framför allt, det är så himla viktigt att ha det här på sitt cv framöver, säger Camilla Johansson på arbetsförmedlingen i Halmstad.

Camilla Johansson säger visserligen att många ungdomar är flitiga med att söka sommarjobb, men hon ser ett stort problem med att de unga ställer alldeles för höga krav på vad de ska få göra på jobbet. Sommarjobb med enklare sysslor finns att få, genom exempelvis Region Halland och de halländska kommunerna. De erbjuder fler än 1 000 arbetstillfällen till unga i sommar.

– I dagens generation är det som att får man jobba med det man vill jobba med skulle man kunna jobba alltid, då har man drivet. Men är det något som inte är hundra-hundra så finns det tveksamheter. Det gäller att man ser alla möjligheter, alla jobb är erfarenheter. Du växer som människa, får nya referenser, du lär dig jättemycket om dig själv som person och du får ett nätverk, säger hon.

Det är de traditionella sommarjobben, som att plocka jordgubbar, som ungdomarna inte anser har tillräckligt hög status. Därför väljer man bort dem, enligt Margareta Lagerholm på arbetsförmedlingen i Laholm.

- Många ungdomar tycker att ett städjobb är ingenting att ha och att plocka jordgubbar är ingenting att ha . Att plocka granplantor eller att sätta potatis är det många ungdomar som väljer bort. Och det är synd, för då går man miste om ett arbetstillfälle, säger hon.

En som delar den åsikten är Ella Folkesson. Själv har hon redan fixat sitt sommarjobb, men många av hennes kompisar har inte en aning om vad de ska göra i sommar.

– Det är väl hälften-hälften. Vissa har och vissa har inte, beroende på hur mycket man söker.

Är det svårt att få sommarjobb i dag?

– Ja, det tycker jag. Men det är nog för att vi är ganska lata av oss, vi ungdomar. Ofta söker man bara två jobb och så tycker man att nej, jag fick inget. Så det gäller att ligga i och söka många, säger Ella Folkesson.

Jonathan Berntsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".