Micael Åkesson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Jennie Persson/SR Halland
Varberg

Färre gymnasieprogram föreslås

"Fått ett första utkast på nedläggning av inriktningar"
1:32 min

Det kan mycket väl bli färre program och färre inriktningar på gymnasieskolan i Varberg. Barn- och utbildningsnämnden behöver spara pengar när det blir färre elever framöver.

– Vi har fått ett första utkast på nedläggningar av inriktningar i programmen. Är det få elever som väljer exempelvis en inriktning i ett program, så kanske inte man kan bedriva det. Utan då kanske man får lägga ner just den inriktningen, säger Micael Åkesson, ordförande i barn och utbildningsnämnden.

Finns det några andra förslag?
– Nu sitter gymnasiets förvaltning och räknar på själva programmen, om det är något program som vi ska lägga ner eller inte, säger Micael Åkesson.

Vilka inriktningar och program handlar det om?
– Jag kan inte gå in på det, därför vi ska få mer underlag som beskriver motivering till nedläggning.

Utöver förslagen om att dra ner på antal program och inriktningar diskuterar man även ett ökat samarbete med Falkenbergs gymnasieskola när det handlar om inriktningar som har få sökande.

– Vi har diskuterat om vi kan ha inriktingar med Falkenberg, att man läser karaktärsämnen med Falkenberg och läser kärnämnena i sin respektive hemkommun. Antingen att Varbergselever åker till Falkenberg eller vice versa, det är en möjlighet som vi kan göra. Är det då få elever på en inriktning i Falkenberg och få elever på en inriktning i Varberg, så tycker jag att det bara är bra om vi kan hjälpas åt så att de får läsa sina inriktningar som de har valt, säger Micael Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".