1 av 2
Evert Grahn, Halmstadföretagare som drabbats av den nya formen av bedrägeri. Foto: Maja-Lena Hamrén/Sveriges Radio.
2 av 2
Början på bedragarens mail som skickats till Evert Grahn. Foto: P4 Halland.
Halmstad

Företagare drabbas av nytt internetbedrägeri

2:02 min

Flera företag som gör affärer med Asien har det senaste halvåret drabbats av en ny form av bedrägerier via internet. En av dem som drabbats är Evert Grahn, välkänd företagare i Halmstad och i Kina där han gjort affärer i snart 30 år.


Det handlar om att pågående mail-korrespondens mellan säljare och köpare helt enkelt kapas. Slutmålet är att betalningen skall hamna på bedragarens konto.

– Här kan du se hur mailet ser ut, visar Evert Grahn och citerar texten: "I sent you the work-email which was not accepted by your server. If interested, send e-mail only to...

Därpå följer en ny mailadress som Evert Grahn uppmanas använda.


Men det här mailet
kom inte från det kinesiska företag som Evert Grahn börjat förhandla med om att köpa ett parti så kallade profilprodukter.

Det kom från en person som använt ett spionprogram för att fånga upp den här affären i mailtrafiken.

– Helt plötsligt så hamnar mina mail hos en tredje person, som i sin tur kopierar alla mina mail och sen skickar dem till det företag i Kina som jag skall jobba med. Och det här märker inte jag förrän jag har skickat förskottsbetalningen och det inte kommer några varor. Och vid det laget är bedragaren borta.


Senaste försöket upptäckte
Evert Grahn i förra veckan. Enligt mailet från det kinesiska företaget, som alltså fångats upp och ändrats av bedragaren, så skulle betalningen gå till ett konto i London. Dit fanns också ett telefonnummer angivet.

Men när P 4 Halland ringer dit så kommer vi till en automatisk voice-mail. Trots att vi lämnat meddelande har ingen ringt tillbaka.


Det här är en metod
som polisen känner till, bekräftar Lars Minnedal vid polisens nystartade nationella bedrägericenter.

– Ja, det gör vi. Vi har kännedom om den här metoden sedan sommaren 2012. Och det är inte bara svenska företag som drabbats, utan också i flera andra länder. Det här är ett internationellt problem, berättar Lars Minnedal.

Polisen i USA, Australien, Frankrike och Nya Zeeland har också aktuella fall. Främst är det företag som bedriver handel med Asien och Kina som drabbas.

– Det finns indikationer på att det här är organiserat och att man har hjälp av vad man tror är personer från Kina, säger Lars Minnedal.


De bedrägerier som är
kända av polisen har rört sig om belopp på mellan 3 000 och 100 000 euro, per gång.

Både Lars Minnedal och Evert Grahn uppmanar nu till vaksamhet och noggrann kontroll av att man verkligen använder rätt mailadress.


Också den branschorganisation Evert Grahn tillhör – Svensk Branschförening för Profil och Reklamprodukter, SBPR – bekräftar att man fått vetskap om att flera medlemmar drabbats av den här nya formen av internetbedrägerier.

– Men många skäms för att man låtit sig luras och har inte gjort någon anmälan, säger ordföranden för SBPR, Kjell Harborn.

Evert Grahn tycker det är viktigt att tala öppet om bedrägerierna:

– Det här problemet behöver man flagga upp för i hela Sverige. Det är säkert många som kommer att förlora mycket pengar.

Maja-Lena Hamrén
maja-lena.hamren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista