1 av 3
23-årige Peter Krantz från Halmstad var mycket nöjd med mötet med de två irländska arbetsförmedlarna Martin Dunne och Hugh Rodgers, på jobbmässan i Värnamo. Foto: David Spånberger / Sveriges Radio.
2 av 3
Kim Lund, Evelina Ekstrand och Oskar Falkström var nöjda med mässbesöket.
3 av 3
Bob de Vries, internationell arbetsförmedlare i Halmstad.
Halland

Peter fick irländska kontakter på jobbmässan

Arbetsförmedlaren: "Arbetsgivarna har ett rekryteringsbehov"
1:22 min

I brist på jobb här hemma finns det de som söker sig utomlands. På onsdagen åkte ett 40-tal personer från Halmstad och Laholm med arbetsförmedlingen till en jobbmässa i Värnamo.


I bussen på väg till mässan berättar Bob de Vries, som är internationell arbetsförmedlare i Halmstad, att de som följt med är personer i olika åldrar med olika inriktningar och mål.

–  Det de har gemensamt är att de söker arbete, både i Sverige och framför allt utomlands, säger han.


Han berättar att de aktörer som deltar på mässan är arbetsgivare från både utlandet och Sverige som söker personal och dessutom finns internationella arbetsförmedlare från andra länder på plats.

– Vi pratar om Irland, Storbritanien, Norge, Danmark och Åland, som är finskt men där man pratar svenska och söker många sommarjobbare, säger Bob de Vries.


Hur stor chans har man att få ett jobb här i dag då?

– Det är svårt att säga, det beror väldigt mycket på hur bra förberedd man är. Men de arbetsgivare som är med har ett rekryteringsbehov, de behöver tillsätta tjänster och det är det som är den stora fördelen givetvis.


En av dem som följde med arbetsförmedlingen till mässan är 23-årige Halmstadsbon Peter Krantz. Väl där besöker han en föreläsning om jobb på Irland och därefter pratar han med den irländske jobbförmedlaren Hugh Rodgers om möjligheten till jobb inom dataspelsbranschen på Irland. Han får bland annat höra att det finns två stora spelföretag, Blizzard och Big Fish, som rekryterar personal inom olika kategorier. Efter samtalet är Peter Krantz mycket nöjd.

– Jo, jag fick hans emejladress och ska emejla honom ett engelskskrivet CV och så kommer han ta kontakt med båda två spelföretagen, så det är jag väldigt peppad på, säger han förväntansfullt.


Om du skulle få jobb på just Blizzard, hur skulle det kännas?

– Jag skulle nog svimma av chocken först, säger Peter Krantz och skrattar.

David Spånberger
david.spanberger@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".