Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hylte/Falkenberg

Fibermiljoner till landsbygden

Uppdaterat torsdag 28 mars 2013 kl 20.30
Publicerat torsdag 28 mars 2013 kl 10.50
"Hela projektet hänger på bidraget"
(4:37 min)
Conny Pas visar med datorn en karta över det område runt Unnaryd som ska få fiberbredband. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.

Unnaryds fiberförening får 1,5 miljon kronor för att gräva ned kablar med bredbandsfiber. Det är Post- och telestyrelsen som beviljat bidraget.

Förutsättningen är att också länsstyrelsen går in med pengar.

Samma sak gäller för Krogsereds fiber, som beviljats drygt en miljon kronor i bidrag till bredband från PTS.


Conny Pas, ordförande i Unnaryds fiberförening, berättar att de nu även hoppas på bidrag från länsstyrelsen och Region Halland. Sammanlagt kan bidragen i så fall komma att täcka en mycket stor del av kostnaderna för nätet.

– Vi är ju ingen stor koncern som har en massa pengar. Hela projektets vara eller inte vara hänger ju på bidraget, säger han.


Om det planerade fibernätet på landsbygden kring Unnaryd blir av så kommer det att täcka ett relativt stort område, motsvarande ungefär en fjärdedel av Hylte kommuns yta.

– Vi räknar med att i slutändan kunna ansluta ungefär 300 hushåll, konstaterar Conny Pas nöjt.


Tätorten Unnaryd är dock inte med i projektet som det ser ut nu, vilket beror på att en tätort av den storleken inte är berättigad till de bidrag som hushållen ute på landsbygden kan få.

Därmed kan det alltså bli en situation framöver där de som bor i Unnaryds tätort kommer att ha betydligt sämre bredbandshastighet än många av hushållen på landsbygden runtomkring.

– Det är ju lite kul, säger Conny Pas och ler.

– Men å andra sidan så har ju de boende i Unnaryd haft mycket högre hastighet än vad vi utanför har haft i snart tio år, tillägger han.

David Spånberger
david.spanberger@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".