Arkivfoto: Toby Talbot/Scanpix.
Halland

Virus problem för lamm-uppfödare

"Vi slaktar påsklammen för fullt"
1:23 min

Påsktid är lammtid och efterfrågan på lamm är stor nu. Men i år har en del uppfödare i Halland förlorat lamm på grund av Schmallenbergviruset, ett nytt virus som dök upp för första gången i Sverige i fjol.

En uppfödare som klarat sig från viruset är Kristian Carlsson på Öströö fårfarm:

– Vi håller på att slakta påsklammen för fullt. Vi har egen uppfödning och slakt och vi har laddat inför påsken. Vi har väl slaktat 100 lamm.


När slaktade ni dem?

– Vi slaktade dem för några dagar sedan, så de kan hänga till sig någon tid innan de styckas.

Schmallenbergviruset drabbar framför allt tackor som betäckts tidigt och därmed lammar tidigt, från december och fram i mars. Och det finns uppfödare i Halland har förlorat en tionddel av lammen, vilket är ekonomiskt mycket kännbart i en bransch där marginalerna är små.
   Men ju senare lammen föds, desto större tycks chansen vara att slippa smittan. Som på Öströö fårfarm.

– Vi har väldigt sen lammning, nu i början av april och fick de första lammen i går, säger Kristian Carlsson.


De lamm som ni slaktat nu, när föddes de?

– De föddes sent förra året, sent i maj och har växt lite långsammare än de andra. Det är vad vi kallar för vinterlamm, som har fått stå över några månader till.

Hur är efterfrågan på lamm i år?

– Den är lika hög som vanligt. I går var första dagen vid hade öppet med lammkött till påsk och det rullade på bra. Vi har en stadig kundkrets som vet att vi har lammkött till påsk, så det mesta kommeer troligtvis att gå åt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".