Arkivfoto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Kungsbacka

Fritt för påskbrasor - förutom i Kungsbacka

"Det är så torrt i markerna"
1:30 min

I Kungsbacka blir det inga påskbrasor iår. I alla fall inte inom detaljplanlagt område. Det är för torrt i marken och kommunen har bestämt att man inte får elda. På alla andra håll i länet är det dock fritt fram för påskbrasor.

Många har hört av sig till Kungsbacka kommun och undrat om brasor är okej, säger Michael Cassaras, ordförande nämnden för miljö och hälsoskydd:

– Men vi har kommit fram till att vi inte kommer ge några dispenser mot eldningsförbudet. Räddningstjänsten avråder starkt från att elda, eftersom det är så torrt i markerna.


Kommunerna bestämmer själva
över vilka regler som ska gälla vid eldning. På alla andra håll är det dock okej att elda, även inom planlagt område.

   I Laholm är påskbrasor undantagna från förbudet mot brasor inom detaljplanlagt område. Räddningstjänsten i Halmstad säger att alla påskbrasor är okej, men om man planerar en större brasa ska man anmäla till dom.

   Inte heller i Hylte, Falkenberg och i Varberg finns något förbud mot brasor i påsk.


Det är just i de norra delarna av länet som det är större risk för brand och där räddningstjänsten åker på många larm om gräsbrand.

Sara Hector
sara.hector@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".