1 av 3
2 av 3
Antal omkomna till följd av nedkylning efter ålder och kön. Medelvärden för perioden 2006 till 2011. Källa: Socialstyrelsen.
3 av 3
Halland

Allt vanligare att äldre fryser ihjäl: "Tyst död"

"Sånt här händer i skymundan"
1:52 min

Det tragiska fallet med två gamla människor som frös ihjäl i Varberg med en dags mellanrum är långt ifrån unikt. Varje år fryser mellan 40 och 60 personer ihjäl i Sverige – de flesta gamla.


Det är en fördubbling jämfört med för 25 år sedan. "Det här är en tyst död, som sällan uppmärksammas", säger Jan Schyllander som är utredare på Myndigheten för samhällsskydd och Beredskap, MSB.

– När det brinner och brandbilen kommer med blåljus, då är det häftigt. Och tidningar, radio och TV är på plats. Men sådana här saker som när en gammal människa fryser ihjäl, det händer oftast i skymundan och brukar inte observeras.

Därför, säger Jan Schyllander, har utvecklingen kunnat pågå utan debatt.


En utveckling från 25 personer
som frös ihjäl utomhus för 25 år sedan till 52 personer år 2011, senast tillgängliga statistikår.

– Och då ser vi en sak genomgående, för det första är det oftast män och för det andra är det gamla människor. I omkring två tredjedelar av fallen är de drabbade 65 år eller äldre, säger Jan Shyllander som analyserar den här statistiken på MSB.

Statistik som kvalitetssäkras både hos landstingen och på Socialstyrelsen.

– Kurvan ser inte bra ut. De senaste 25 åren har antalet fall ökat med 100 procent, alltså en fördubbling, konstaterar MSB:s utredare.


Att de gamla blir en
allt större grupp i befolkningen är inte hela förklaringen.

– Vi har ju det här fenomenet att gamla människor skall bo kvar i sina hem så länge som möjligt. Och då ökar riskerna, eftersom demens är en sjukdom som utvecklas gradvis och långsamt. Det hinner gå ganska många år av växande förvirringstillstånd innan det gått så långt att personen behöver vårdas på särskilt boende, men ändå bor kvar hemma och kan gå ut och in som man vill.

I grund och botten handlar det om pengar, säger Jan Schyllander.

– Det är betydligt billigare om äldre bor kvar i sina ordinarie boenden än om de bor på särskilda boenden.

Maja-Lena Hamrén
maja-lena.hamren@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".