Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Varberg

Coop går med förlust – men inte i Varberg

"Ett en bra vinst förra året"
1:41 min

Kooperativa förbundet i Sverige som bland annat äger Coop går med förlust och tvingas låna pengar av sina medlemmar. Men medan det på nationellt plan krisar så går det bättre i en del lokala föreningar som till exempel Konsumentföreningen i Varberg.

– Vi visar ett positivt resultat på 10,8 miljoner före återbäringen, säger Göran Borgsom är  föreningschef för Coop i Varberg.


Coop Varberg är en av 39 konsumentföreningar som tillsammans äger det Kooperativa förbundet, KF. Men medan KF förra året förlorade en miljard och lånade lika mycket av sina medlemmar har man i Varberg ökat omsättningen och mer än fyrdubblat sin vinst.

I Hyltebruk går det också bra, medan man i Halmstad har det lite knackigare. Det som är gemensamt för Hyltebruk och Varberg är att de helt och hållet drivs av de lokala föreningarna istället för att ägas centralt.


Göran Borg tror att övriga Sverige kan ha lite att lära av Varbergsföreningen.

– Jag tror att man ska titta på vårt Coop Forum och hur vi har gjort med manuella diskar, svenskt kött, chark, eget bageri, manuell fiskdisk med mera och det har man inte på många ställen inom Forumvärlden i Sverige.


Men trots de nedslående siffrorna för KF är inte Göran Borg oroad för framtiden. Han tror att det snart kommer vända och tror fortfarande på kundägande som koncept.

– Ekonomisk förening är ett utmärkt företagssätt. Titta bara på hur vi kan lämna återbäring till våra medlemmar på en miljard varje år i hela landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".