Arkivfoto: Anders Abrahamsson/Sveriges Radio
Halland/Jönköping

Tveksamt om varg etablerar sig i Halland

Experten: "Vi tror att vargen är kvar"
1:31 min

Håller vargen på att etablera sig i Halland? Tidigare i vinter fanns det tecken på det, men nu är inte rovdjursspårarna lika säkra länge.

Martin Broberg ansvarar för rovdjursbevakningen på länsstyrelsen i Halland:

– Vi hade detta på gång i vinter, när vi hade en spårning som visade en varg som revirmarkerade, troligtvis en hona. Men vi har inte kunnat få det riktigt bekräftat. Sedan har de här rapporterna tystnat ifrån den halländska sidan men har funnits kvar på Jönköpingssidan. Och vi tror att djuret är kvar på den sidan och kan emellanåt gå in i Halland, säger Martin Broberg.


Om det nu är en hona som markerar revir, är det då så att hon är där och väntar på kärlekskranka hannar, som ska komma dit?

– Ja, precis så är det. Det är honorna som ser ut ett område och markerar detta och inväntar sedan en hanne.


Tre eller fyra vargar, inklusive den här revirhävdande vargen, har rört sig i Halland under det senaste året. Hur stor är då chansen att Halland får ett bofast vargpar?

– Det är jättesvårt att säga, vi har inte haft det tidigare. Det återstår att se om det här blir en individ som stannar kvar och vi väntar med spänning på svaret, säger Martin Broberg.


När det gäller lodjur så har man ett mål att det ska finna ett visst antal honor med valpkullar, så kallade föryngringar i Halland, sju stycken noga räknat. Finns det något liknande mål när det gäller vargen?

– Nej, det har vi inte på det viset utan vi har ett riksdagsbeslut som säger att vargen ska få finnas inom sitt naturliga utbredningsområde. Och i det ligger Halland också, säger Martin Broberg.


Lars Salomonsson
lars.salomonsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".