Foto: Karin Hartmann/Sveriges Radio.
VARBERG

Kameror på spåret kan hindra självmord

"Ett liv är värt mer än de pengar det kostar"
1:38 min

Järnvägsspåret genom Varberg ska bli säkrare mot självmord och andra dödsfall. När Trafikverket försöker halvera dödsfallen på järnvägen prioriteras Varberg som är en av de mest utsatta sträckorna.

– Ska vi halvera dödstalen måste vi titta på påkörningar, och särskilt självmord som är en väldigt stor andel av dem som dör i järnvägssystemet, säger Henrik Zetterquist som är chef för enheten Samhällsbehov på Trafikverket Region Väst.

Järnvägsspåret från Varberg söderut till Hamra är en av de sträckor i Västsverige där dödsfallen har varit flest på senare år. Flera av dem har varit självmord och sådana står rent allmänt för 70 till 80 procent av dödsfallen på våra järnvägar.

Därför är Varberg en av de tre högst prioriterade järnvägssträckorna i Västsverige. Trafikverket har diskuterat med kommun, polis, räddningstjänst och psykiatri och bestämmer snart vad som ska göras.

Utöver ganska självklara saker som att se över stängsel och skyltar så kan det till exempel bli aktuellt med övervakningskameror.

– Vi har korsningar inne i Varberg som är ett problem med en ganska strid ström av studenter och festglada människor som ska korsa järnvägen, konstaterar Zetterquist.

– Längre söderut finns områden där vi har haft en del självmord och där funderar vi på möjliga åtgärder. En sak som prövats i södra Sverige är kameror där man kan identifiera folk som rör sig i området. Då kan man skicka ut polis och räddningstjänst eller någon som tar hand om detta, samtidigt som man stoppar järnvägstrafiken.

Detta är just den sträcka som fortfarande är enkelspår. När dubbelspåret grävs ner i en tunnel under Varberg byggs problemet delvis bort, men det är ändå viktigt att göra något nu, menar Henrik Zetterquist.

– Jag tror inte att några investeringar är bortkastade om vi räddar liv. Ett liv är värt mer än de pengar det kostar.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".