Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 4
Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
2 av 4
Hallands sjukhus. Foto: Sveriges Radio
3 av 4
Margareta Gustafsson med hunden Keso. Foto: Tomas Gustafsson, Sveriges Radio
4 av 4
Halland

Förråd och duschrum – patienter i fel avdelning

Halland har flest patienter som tvingas ligga på fel avdelning i hela landet. Hallandsekot har tidigare skrivit om patienter som har fått ligga i såväl våtrum som linneförråd.


Det är Sveriges kommuner och landsting, SKL, som för första gången sammanställer hur många överbeläggningar som finns på sjukhusen. I januari rapporterade samtliga landsting att man hade fler inlagda patienter än vårdplatser.


När Margaretha "Maggan" Gustafsson kom till sjukhuset i Halmstad med diabetesproblem fick hon ligga i linneförrådet. Hon är en av vittnena om överbelastningen i halländsk sjukvård.  

– Det är naturligtvis inte rätt mot personalen, säger hon, men jag var tacksam för den hjälp jag fick.Ett annat uppmärksammat exempel var en patient med funktionshinder som fick vårdas i ett duschrum på Halmstad sjukhus i sex dygn.

– Självklart låter det otroligt att folk tvingas sova i duschutrymmen och korridorer. Hur kan personalen fortsätta att vara så tillmötesgående som de är. Men jag tror att de knyter näven i fickan, säger Margaretha Gustafsson i en intervju med P4 Halland.


Sjukhuset bekräftar att det ibland
inträffar att patienter får ligga i utrymmen som egentligen inte är avsedda för vård. Områdeschefen Jerker Persson beklagar att det är så här.

– Tar man ett enskilt fall, som hamnar i en korridor eller behandlingsrum, eller som i detta fallet till och med ett våtutrymme, så är det naturligtvis väldigt olyckligt för patienten. Jag tycker det känns förfärligt, säger han.


Vems ansvar är det att det har blivit så här då?

– Ja, jag ska inte peka finger åt något håll, men det krävs mer resurser till sjukvården än vad skattepengarna räcker till i dag, säger områdeschefen.


Karin Ingströmer
karin.ingstromer@sverigesradio.se

David Spånberger
david.spanberger@sverigesradio.se

Tomas Gustafsson
tomas.gustafsson@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".