1 av 2
Mats Sjösten, lagman vid Varbergs tingsrätt. Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio.
2 av 2
Varbergs tingsrätt. Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio.
Halmstad/Varberg

Stor skillnad i antal inställda rättegångar

"Inte speciellt hedrande för Halmstads tingsrätt"
1:36 min

Det är stora skillnader på hur många brottmålsförhandlingar som ställs in i tingsrätterna i Halmstad och i Varberg. Siffror från Domstolsverket visar att Halmstad tingsrätt placerar sig på tredje plats i landet när det kommer till flest antal förhandlingar som inte blir av.

Något som Jan Warén, lagman vid Halmstad tingsrätt, inte är nöjd med.

– Den första reaktionen är ju att det inte är speciellt hedrande för Halmstad tingsrätt att hamna så högt upp på den här listan. Det finns naturligtvis anledning att vidta åtgärder. Vi har tillsatt en arbetsgrupp i tingsrätten, som har kommit med ett antal förslag till hur vi ska kunna minska antalet inställda förhandlingar. Så vi har ögonen på detta och arbetar med det, säger han.


I jämförelse med Halmstad
så ligger Varbergs tingsrätt på en betydligt lägre placering. Här ställs var sjätte brottmålsförhandling in och det är lägre än genomsnittet i landet, där siffran ligger på var fjärde förhandling.

– Vi arbetar mycket målinriktat med att undvika att ställa in förhandlingar. Kanslipersonalen ser verkligen till att jaga, med brev och telefon och på annat sätt de som ska delges för att de ska komma hit. Ett annat sätt är att kunna avgöra mål när någon inte kommer. Om en tilltalad har fått en kallelse hit, så är det ju någon form av inbjudan till tingsrätten. Och om man inte hörsammar inbjudan så är det många gånger ett medvetet val. Och att den tilltalade då inte kommer, det ska inte innebära att målet ställs in, säger Mats Sjösten, lagman vid Varbergs tingsrätt.

Jennie Persson
jennie.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".