1 av 3
Mangårdsbyggnaden på Skygge gård byggdes enligt nuvarande ägaren på 1860-talet och Anders Johansson tror att poststationen var i just det huset. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
2 av 3
Skygge är även i dag i framkant när det gäller kommunikationen: man har nämligen fiberbredband i den lilla byn.
3 av 3
Frimärket med poststämpeln. Foto: Anders Johansson/Privat.
Varberg

Han hittade unikt frimärke: "Knappast möjligt"

"Inte känd i ett enda exemplar innan"
1:49 min

En kväll när Anders Johansson satt och kollade efter frimärken på internet såg han något som var utöver det vanliga. Det lilla frimärket kanske inte har så stort värde egentligen, men förändrar ändå historien.

Postskontoren har med tiden blivit sällsynta. Annat var det på 1870-talet då det skulle finnas en poststation i varje liten socken. En av stationerna låg i den lilla byn Skygge, i Dagsås socken, öster om Varberg.

Anders Johansson kan ha fått fatt på det enda frimärket som finns kvar som blivit stämplat i Skygge.

– En kväll när jag satt och spanade hajade jag till och hittade faktiskt ett svenskt vanligt tolvöres frimärke, som inte har något större värde egentligen, men som råkade vara stämplat i Skygge i Dagsås.

Vad tänkte du då?

– Ja, jag tänkte att det här är ju knappast möjligt, för den stämpeln finns inte känd i ett enda exemplar innan. Man har inte varit säker på att det egentligen har varit någon verksamhet på den poststationen, eftersom man inte har kunnat hitta några stämpelavtryck.Det var en samlare i Bulgarien som hade lagt ut en samling med svenska frimärken, ett frimärke som nu har färdats tillbaka hela vägen till Sverige.

– På något sätt har det vandrat ner genom Europa till honom, säger Anders Johansson.


Karin Ingströmer
karin.ingstromer@sverigesradio.se

David Spånberger
david.spanberger@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".