Foto: Fredrik Nilsson
Halland

Rådjur svaga av matbrist – fler dödas av rävar

"Många misstänker varg, men oftast är det räv"
1:25 min

Den stränga vårvintern gör att allt fler försvagade rådjur faller offer för rävar. Åtminstone har ovanligt många rapporter om rådjur som dödats av rovdjur anmälts till länsstyrelsen i år.

– Det är fler som ringer in till länsstyrelsen och meddelar att de har sett rådjurskadaver. Men det kan också vara kopplat till att vi har haft en del varg i vinter, och många ringer in för att de tror at det varit varg, medan vi har kunnat konstatera att det är räv som har dödat rådjuret, säger Martin Broberg, ansvarig för rovdjursfrågor i Halland.


Så det är inte säkert att det rent faktiskt är en ökning, det kan vara att man anmäler mer?

– Det är svårt att veta, men vi misstänker att viljan att rapportera har ökat i samband med att vi har haft varg.


I Skåne riskerar ungefär hälften av rådjursstammen att dö denna vinter, jämfört med ungefär 20 procent ett normalt år, enligt länsstyrelsen där. Detta eftersom kylan och torkan gör att grödor dör så att rådjuren inte kan hitta ordentligt med föda. De blir därför försvagade och faller lättare offer för rävar. Rävarna passar då på att utnyttja rådjurens svaghet.

Ser det likadant ut här?

– Vi har ju haft en kall och väldigt torr vår, och det kan säkerligen påverka födokvalitén negativt, så den här vintern har inte varit optimal för rådjuren, säger Martin Broberg.

Maja-Lena Hamrén
maja-lena.hamren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".