Lena Berglund, arkeolog på länsstyrelsen. Foto: Lars Salomonsson/Sveriges Radio.
Halland

Pengar att söka för dass och jordkällare

"Det är ett arv från förr"
1:33 min

Anlägga våtmarker och sätta upp rovdjursstängsel är åtgärder som man kan få pengar till från EU:s jordbruksfond. Men det finns också pengar att söka för landsbygdens små ekonomibyggnader.


– Det handlar om byggnader som tidigare har haft en funktion inom jordbruket. Det kan vara gamla magasin och jordkällare och det kan till och med vara dasset. Inte minst kan det vara hus med speciell byggnadsteknik, säger Lena Berglund, arkeolog på länsstyrelsen som arbetar med det här stödet.


14 300 kronor kan man få för att bevara det gamla gethuset, ottepågaskjulet, skvaltkvarnen eller vad de nu kallades för. Det handlar oftast om att se till att taken hålls täta. Av de 51 ansökningar som kommit in sen 2007 har 43 beviljats.

– Det är de där små husen som oftast ligger en bit från boningshuset, sådana som var eldfängda. Smedjor, linbast som många känner till och på enstaka ställen har det funnits maltkölnor, där man eldade för att brygga öl, berättar Lena Berglund.


Varför är det viktigt att bevara de här små husen?

– Därför att det är ett arv från förr.

Från vilken tid är husen?

– De som vi har fått in som ansökningar nu är oftast från 1800-talet, neråt 200 år gamla hus som vi vill bevara, säger Lenar Berglund.


Det här stödet har funnits sedan 2007 och den nuvarande perioden sträcker sig till och med 2014. Frågan är om det kommer att finnas kvar pengar även efter det här året.

– Det blir en helt ny landsbygdspolitik från och med 2014. Vi vet inte, men vi tror att det kommer att finnas ett sådant här stöd i nästa period också, säger Lena Berglund.

Men det bestämmer inte ni, det bestämmer inte ens Sverige utan det bestämmer EU?

- Ja, så är det ju.

Lars Salomonsson
lars.salomonsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".