Lisa Petrelius på idrotts- och fritidsenheten på Halmstad kommun. Foto: Sara Hector/Sveriges Radio.
Halmstad

Halvlek för föreningars arbete med värdegrund

"Tryggt och skönt för ledare"
1:35 min

Föreningar för barn och ungdomar i Halmstad kommer snart att vara tvungna att ha nedskrivna riktlinjer och värdegrund, för att få bidrag från kommunen.

Nu har halva tiden gått i föreningarnas arbete att ta fram policydokumenten, som blir obligatoriska 2015. Lisa Petrelius arbetar på idrotts- och fritidsenheten på Halmstad kommun. Hon berättar om när policydokumentet kan komma till användning för ledare i föreningar.

– Det kan vara att man märker att ett barn är utsatt på något sätt, och man misstänker att det är något som sker i familjen, att då har diskuterat hur man går vidare. Det kan vara att man åker iväg på en gemensam aktivitet, man står på en parkeringsplats på söndagmorgonen och föräldrar ska vara med och skjutsa, och man misstänker att en förälder inte verkar helt nykter, hur agerar jag då, säger hon.

– Det kan nog vara väldigt tryggt och skönt för en ledare att kunna luta sig mot någonting.


En ledarguide ska alltså
vara ett dokument för föreningens ledare, medlemmar och föräldrar där man beskriver vilken värdegrund föreningen ska ha och hur man ska agera i vissa situationer. Det kan handla om frågor som alkohol, droger, jämställdhet och allas rätt att delta.

De barn och ungdomsföreningar i Halmstad som inte ett sådant dokument 2015 kan då inte längre få bidrag från kommunen.

2012 bestämde kommunen att föreningarna hade tre år på sig att skapa dokumenten och nu har halva tiden gått.


De 160 föreningar som
berörs har kommit olika långt i arbetet. Lisa Petrelius säger att hon förstår att redan pressade ledare kan tycka att det blir tufft med det här extra jobbet som nu krävs av dem.

– Det finns de som tycker det. Det har förklarliga skäl, man kanske undrar hur man gör och vad som förväntas. Men det är vår utmaning att försöka få föreningarna att i stället gå mot ett förhållningssätt att det är bra att i gör det, det här ligger i tiden. Det kommer inte finnas någon som kommer undan det, säger Lisa Petrelius.


Sara Hector
sara.hector@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".