Anders Arborelius, biskop katolska kyrkan i Sverige och Björn Göransson, präst i kyrkan i Varberg. Foto: Sara Hector/Sveriges Radio
Varberg

Katolska kyrkan i Varberg invigd

"Glädjen smittar av sig"
1:32 min

Katoliker i Varberg har nu officiellt en egen kyrka för första gången på 500 år. Igår invigdes runt 200 personer kyrkan tillsammans med den katolske biskopen i Sverige.

För ett par år sedan köpte Katolska kyrkan den gamla Brunnsbergskyrkan av Svenska kyrkan. Och nu är den invigd.

   Kyrkan var full till bredden av de ungefär 200 personer som var på plats under lördagen.

– Människor är så glada. Deras glädje smittar av sig på mig och jag hoppas att det smittar av sig på hela Halland, säger Björn Göransson, präst katolska kyrkan i Varberg.


Idag finns förutom
den i Varberg, två katolska kyrkor i Halland, en Oskarsström och en i Halmstad.

   På medeltiden fanns flera katolska kyrkor i Varberg och kloster i närheten. Sedan dess har katoliker i Varberg fått låna lokaler av bland annat Svenska kyrkan. Men 2011 köpte Katolska kyrkan gamla Brunnsbergskyrkan i Varberg av Svenska kyrkan.

– Vi lånar över hundra kyrkor i landet av Svenska kyrkan, vi har blivit allt fler katoliker i Sverige, eftersom det kommer många invandrare som är katoliker, säger biskopen för Katolska kyrkan i Sverige, Anders Arborelius, som var på plats och invigde kyrkan i Varberg.


För katolikerna i Varberg betyder det mycket att nu ha fått en egen lokal. De kan bestämma mer själva över sina tider för gudstjänster och får en plats att samlas på:

– Det betyder mycket för oss. Nu finns det en konkret plats för katoliker i Varberg.


Sara Hector

sara.hector@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".