1 av 2
Foto: Ng Han Guan/Scanpix.
2 av 2
Mats Erntell, smittskyddsläkare i Halland. Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio
Halland

Gonorré har blivit svårare att bota

"Det är allvarligt"
1:36 min

Samtidigt som den sexuellt överförbara sjukdomen gonorré blir vanligare  så blir den också svårare att behandla. Utomlands har några fall av resistenta gonorrébakterier upptäckts, men också på hemmaplan märks det att sjukdomen blivit mer svårbehandlad.

– Det är väldigt allvarligt, för gonorré har vart en väldigt lättbehandlad sjukdom tidigare, det har räckt med en eller ett par tabletters behandling så har man blivit av med det. Men internationellt, i och med en stor antibiotikaanvändning, har vi sett att gonorrébakterierna väldigt lätt kan ta till sig resistens, säger Mats Erntell är smittskyddsläkare i Halland


De senaste åren har man upptäckt tre fall av resistenta gonorrébakterier i Japan, Spanien och Frankrike. Till Sverige har de ännu inte kommit, men att sjukdomen blivit mer svårbehandlad märks även här. De tabletter man använt räcker inte längre till utan man har i allt högre grad börjat behandla med sprutor.

– Om man ser i Halland nu så kan vi bara behandla en av fyra med tabletter och måste ge sprutor till resten. Är man då överkänslig kan det bli väldigt svårt, och är det bara en sorts antibiotika som fungerar så är nästa steg till totalresistens inte så lång


Gonorré är fortfarande en ganska ovanlig könssjukdom i Sverige jämfört med Klamydia. I Halland anmäldes förra året 29 fall, men det är ändå nästan en dubblering mot året innan. Obehandlad kan den leda till äggstocksinflammation, bitestikelinflammation, sterilitet och blodförgiftning.

Särskilt oroande är att sjukdomen letat sig ner i åldrarna och blivit vanligare bland unga mellan 15 och 19 år, säger Mats Erntell.

– Vi vet att de har många sexkontakter och är dåliga på att använda kondomer.


Sofia Strindvall
sofia.strindvall@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".